Založ si blog

Konečná! Vystupovať!

O pár týždňov vysoké školy opäť „vygenerujú“ stovky absolventov s diplomom v ruke. Na sociálnych sieťach pribudnú statusy šťastných a vysmiatych magistrov, inžinierov a doktorov. Po prvotnej eufórií príde realita. Tí menej šikovní, ktorí roky hľadeli len do kníh a nezískavali prax počas školy v nejakej super spoločnosti, ktorá im teraz práve ponúkla job na full time, majú v rukách svoj osud. Čo v najkratšom čase sa musia zamestnať a získať prácu, o ktorej 5 rokov tajne snívali. Ak sa však stali absolventom „električkovej“ vysokej školy, vyriešenie ich situácie nebude ľahké. Každý z nich si uvedomí, že zastávka vyzdvihnutia diplomu bola naozaj konečná. Je čas vystupovať!

Naše almy mater vyrástli v posledných desiatkach rokov doslovne ako huby po daždi. V každom väčšom meste sa nachádza vysoká škola alebo univerzita a niekde nám na spočítanie nestačia prsty jednej ruky. V menších mestách dokonca vznikajú detašované pracoviská a z ľudí, ktorí by v minulosti nemohli študovať, kvôli akémukoľvek dôvodu (stačí sa zamyslieť akému) sa v súčasnosti stávajú „promovaní inžinýři“.

Električkové vysoké školy sú závažným problémom spoločnosti. Keď raz nastúpite už sa chcete viesť dokonca. Po 10 skúškových zastávkach zrazu príde konečná. Vystúpiť musíte. Rozhliadnete sa okolo seba a zistíte, že prípoj je už plný a na ďalší budete čakať ešte dlho. Preto sa zaradíte do radu a čakáte na možnosť, príležitosť a životnú šancu. Tomuto trendu by sa dalo vyhnúť, keby… celý systém školstva bol nastavený trošku inak. Pozrite sa okolo seba, ako každoročne vzrastá počet sociálnych pracovníkov, ekonómov, právnikov, novinárov a pedagógov. Žiaľ, v slovenskom hospodárstve chýbajú stoličky, na ktoré by sa mohli usadiť a pokojne pracovať až do dôchodku podľa vzoru svojich rodičov. Zamestnať sa v odbore, na ktorom ste poctivo makali 5 rokov, je náročné.

Tejto demotivujúcej skutočnosti, ktorej sú mladí ľudia vystavení, by sa dalo predísť, ak by bol systém v školstve nastavený inak už od základných škôl. Na kedysi dobré stredné školy s vychýreným menom sa v súčasnosti dostávajú aj slabí štvorkári. Na popredné vysoké školy, kvôli prílevu finančných prostriedkov, aj priemerní trojkároví stredoškoláci.

V minulosti bol človek, ktorý študoval vysokú školu, naozaj niečím. Spoločnosť ho pokladala za intelektuála. Boli to hlavne učitelia, lekári a právnici. Dnes sa vysokoškolsky vzdelaný človek za intelektuála nepokladá. Máte aj vy pocit, že tu niekde nastal problém? Žiaľ, realita nám dáva dostatočne pravdivý obraz. Vysokoškolský diplom vie dnes získať aj taký, ktorý by v minulosti bol pokladaný za dobrého remeselníka.

Otázkou stále zostáva, či tak malá krajina potrebuje toľko škôl a stovky ľudí s titulom, ktorých aj tak slovenské firmy a spoločnosti nevedia zaplatiť. Odliv mozgov zo Slovenska za hranice preto stále pokračuje a z môjho pohľadu za to môžu práve naše „električky“.

 

 

 

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 3577x
Priemerná čítanosť článkov: 3577x

Autor blogu

Kategórie

Archív